ΕΣΠΑ Σήμα

Slide Φυσιολογικός τοκετός μετά την καισαρική

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ (VBAC)

Οι περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να γεννήσουν το παιδί τους με φυσιολογικό τοκετού. Δυστυχώς ,αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αν λοιπόν γεννήσατε το πρώτο παιδί σας με καισαρική τομή, το πιο πιθανό είναι να σας προταθεί να γεννήσετε και το δεύτερο παιδί σας με προγραμματισμένη καισαρική τομή (ERCS-Elective Repeat C-section).

Υπό προϋποθέσεις σήμερα είναι εφικτό να γεννήσετε το παιδί σας στην δεύτερη εγκυμοσύνη φυσιολογικά, ακόμα και μετά από καισαρική τομή (VBAC-Vaginal Birth After C- Section).

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να σας ενημερώσει και να σας καθοδηγήσει ο γυναικολόγος σας.

Γενικά ισχύει, ότι καλό είναι να έχει προηγηθεί μία μόνο καισαρική τομή. Η κύηση πρέπει να είναι ομαλή, χωρίς επιπλοκές και το παιδί να μην είναι μακρόσωμο. Από την καισαρική τομή πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον 1,5 χρόνος.

Λόγω του έστω μικρού (0,5-1%) κινδύνου ρήξης της μήτρας ο Φ.Τ. μετά από την Κ.Τ. πρέπει να διεξάγεται σε οργανωμένο μαιευτήριο ,που διαθέτει μονάδα εντατικής νοσηλείας ενηλίκων , μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών και αιμοδοσία.

Συνιστάται ο τοκετός να γίνεται μετά από αυτόματη έναρξη του ,χωρίς φάρμακα πρόκλησης τοκετού, προτιμότερα χωρίς επισκληρίδιο αναλγησία και με συνεχή καταγραφή των παλμών του νεογνού και των συσπάσεων της μήτρας ( monitoring ).

H επιτυχία του φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή είναι περίπου 60-75%.

ΜΕΓΕΘΟΣ Α- Α+