ΕΣΠΑ Σήμα

Slide Medical

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η πρόληψη των νοσημάτων από τους HPV είναι πρωτογενής και δευτερογενής.

 

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ

Από το 2006 υπάρχει προληπτικό εμβόλιο κατά του HPV. Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός πραγματοποιείται από το 2007. Το εμβόλιο είναι προληπτικό, στόχος του είναι η μείωση και μελλοντικά εξάλειψη των προκαρκινικών αλλοιώσεων και, κατ’ επέκταση, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, παρέχει προστασία κατά των στελεχών του ιού, που προκαλούν κονδυλώματα.

Το εμβόλιο δεν περιέχει DNA του ιού, αλλά ένα σωματίδιο, που μοιάζει με την κάψα του ιού (VLP – virus like particle) και με αυτόν τον τρόπο προκαλεί την αντίδραση του οργανισμού και την ανοσοποίηση.

Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές, χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Ο εμβολιασμός ξεκινάει στην Ελλάδα από την ηλικία των 11 ετών και χορηγείται δωρεάν μέχρι τα 18 έτη.

Ασφαλώς, ανεξάρτητα από την ηλικία του δωρεάν εμβολιασμού, όλες οι γυναίκες, μέχρι και την ηλικία των 45 ετών, θα έπρεπε να εμβολιάζονται, ακόμα και αυτές, που έχουν ήδη εκδηλώσει λοίμωξη από τον HPV.

Φυσικά, και μετά τον εμβολιασμό είναι σημαντικό η γυναίκα να συνεχίσει τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο της (τεστ Παπανικολάου, HPV-DNA test κλπ.), γιατί το εμβόλιο παρέχει υψηλή, αλλά όχι πλήρη προστασία από τον ιό HPV.

Για τον εμβολιασμό είναι πλέον διαθέσιμο και το 9δύναμο εμβόλιο Gardasil9, το οποίο περιλαμβάνει τα στελέχη 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 και παρέχει ακόμη μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με τα προηγούμενα εμβόλια.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ

H δευτερογενής πρόληψη περιλαμβάνει

Τεστ Παπανικολάου

HPV-DNA test

Κολποσκόπηση

Κύριος στόχος του προληπτικού ελέγχου είναι η ανεύρεση των προκαρκινικών αλλοιώσεων, γιατί αργούν πολύ να εξελιχθούν σε καρκίνο, ανιχνεύονται με προληπτικό έλεγχο και θεραπεύονται.

ΜΕΓΕΘΟΣ Α- Α+